Online Otobüs Uçak Bileti Uçak Bileti Al
  • has-turizm-otobus-bileti-onlineallnette
  • varan-turizm-otobus-bileti-sitemizde
  • ulusoy-turizm-otobus-biletleri-sitemizde
  • metro-turizm-online-otobus-bileti-al
  • otobus-ucak-biletiniz-artik-hem-android-hem-de-iphone-ipadde
  • otobus-ucak-biletleriniz-iphone-ve-ipadde-ucretsiz-indir
  • otobus--ucak-bileti-android-ile-cebinizde
Hava - Yol - Trafik - Mesafe Hesaplama »
Eskişehir HAN Tanıtım Filmi - Online Ucuz Otobüs Bileti Al - OnlineALL.Net

Eskişehir HAN Tanıtım Filmi

Tarihi ticaret ve kervan yollarının (Kral Yolu – Hac, Kervan ve Sefer Yolu (BaÄŸdat Yolu)) kesiÅŸtiÄŸi bir yerde kurulan ilçemizin, bazı kaynaklardan tespit edilen adları ÅŸunlardır. Kakkabocome – Kakkabas – Hüsrev PaÅŸa Hanı – Hanköy – Hüsrev PaÅŸa Köyü – Yenihan (Çamlıbel – Kızılkilise) – Çifterlû (Çifteli) – Han Barcunlu, 1990 yılında çıkan ilçelik hakkındaki kanun ile de HAN olarak son ÅŸeklini almıştır. 

Ä°lçemizde ilk yerleÅŸimler Hititler’e kadar dayanmaktadır. Erten Mahallesindeki Erten Höyük, KaraaÄŸaç Höyük, Kulapa Höyük (Bakır Çağından II. Bine kadar tarihlendirilir) ile Yazılıkaya’daki Midas Åžehri’nin doÄŸuya bakan yamaçlarındaki kayalara iÅŸlenmiÅŸ Hitit Rölyefleri, Hitit kalıntılarıdır. Bu nedenle ilçemizin Hititler döneminde yerleÅŸim gördüÄŸü kesin olarak söylenebilir. (MÖ 3500) 
MÖ 1200 yıllarında Balkanlardan gelen Frigler, bilhassa bölgemizde bulunan Hitit egemenliÄŸine son verirler. Friglerin baÅŸkentinin Gordion (Polatlı) olması bu bölgedeki etkinliklerini kuvvetli kılmıştır. Tarihçi Heredot’un üzümünden ve baÄŸlarından övgü ile bahsettiÄŸi YeÅŸil Vadi, SaÄŸlıklı Frigya (Phyrgia Salutaris) ilçemizin topraklarını da kapsamaktadır. 
Friglerin kurdukları Galatia (Ankara), Gordion (Polatlı), Pessinus (Ballıhisar), Dorylaion (EskiÅŸehir) ve Midas City (Yazılıkaya) gibi önemli yerleÅŸim merkezlerinden Midas City ilçemizin sınırları içindedir. Burada en önemli kazıyı Fransız Gabriel yapmıştır. Bu araÅŸtırmalar MÖ VII. Yüzyıl sonrası bazı saldırılara uÄŸrayarak doÄŸu topraklarını kaybeden Friglerin MÖ VI. Yüzyıl baÅŸlarında bölgemizde ikinci altın devirlerini yaÅŸadığını ortaya koymuÅŸtur. Daha çok kaya kabartma ve yazıcılığına önem veren Friglerin alfabesi henüz tam çözülememiÅŸ olup bu konuda bazı bilim çevrelerince çalışmalar devam etmektedir.

Friglerin egemenliÄŸine son verenler Kimmerler’dir. Sonra da merkezleri Sard (Manisa) olan Lydialılar’ın egemenliklerini geniÅŸletmeleri üzerine bölgeye hakim oldukları görülmektedir. Fakat Frigler tarıma, Lydialılar ise ticarete önem verdiklerinden, Lydialılar ilçemizde yerleÅŸim yeri kalıntısı bırakmamışlardır. Ancak ticaret yolu olarak yapılan Sard’dan Dorylaion’a uzanan “Kral Yolu” ilçemizden geçmiÅŸ olup, kalıntılarını görmek mümkündür.


Lydialılar’ın egemenliÄŸine Persler’in son verdiÄŸi (MÖ 546) ve Makedonya Kralı Büyük Ä°skender’in Anadolu’ya geçmesi (MÖ 334) ile Hellenizm Ä°mparatorluÄŸunun egemen olduÄŸu bilinmektedir. 
MÖ II. Yy’da bütün Hellenizm Ä°mparatorluÄŸu toprakları Roma Ä°mparatorluÄŸu’nun eline geçmiÅŸtir. MS 395 yılında Roma Ä°mparatorluÄŸunun ikiye bölünmesiyle Ä°stanbul merkez olmak üzere oluÅŸan DoÄŸu Roma Ä°mparatorluÄŸu (Bizans) tüm Anadolu’nun hakimi olmuÅŸtur. (MS 395-1071) 
Kral Yolundan baÅŸka Ä°stanbul’dan Konya ve Kayseri’ye oradan Suriye ve Irak’a giden Kuzey-Güney ticaret ve sefer yolunun ilçemizden geçmesi ile ilçemizin önemi bu dönemde artmıştır. Ä°lçe merkezi baÅŸta olmak üzere Yazılıkaya, Erten, Akhisar, Gökçeyayla, BaÅŸara, Karakuyu, Alevkilise, ÜççeÅŸmeler gibi daha birçok yerde Roma-Bizans döneminden kalma çok sayıda yerleÅŸim yeri ve tarihi kültür varlığı kalıntısı mevcuttur.


Seyit Battal Gazi türbesinin komÅŸu ilçe Seyitgazi’de olması Emeviler zamanında seferlerin ilçemize kadar ulaÅŸtığını göstermektedir.

    


Bu bölge orta Çağın ikinci yarısında Türk, Bizans ve Haçlı Ordularının geçiÅŸ ve savaÅŸ yeri olmuÅŸtur. Selçuklular’dan sonra Osmanlı BeyliÄŸi’nin kurulduÄŸu bölge ilçemize yakın olup, ilçemiz topraklarının Osman Bey’in amcası Dündar Bey Vakfı’na ait topraklar arasında olduÄŸu rivayet edilmektedir. Osmanlı döneminde ilçe topraklarında ilk yerleÅŸimlerin nasıl ve nerelerde olduÄŸu konusunda kaynaklarda bilgiye pek rastlanılmasa da, Bozüyük istikametinde kuzeybatıdan gelen sefer ve kervan yolunun ÅŸimdiki Han Ä°lçesi merkezinden geçtiÄŸi öteden beri bilinmektedir. Evliya Çelebi bu yerin, Seyitgazi’den sonraki menzil olduÄŸunu belirtmiÅŸtir. Türk devri sefer ve kervan yolunun öncüsü olan Bizans Yolu’nun da Han’dan geçtiÄŸi anlaşılmaktadır. Han’dan, Osmanlı Devrinde geçen Ä°stanbul-EskiÅŸehir-Konya-Adana yolu “Anadolu”, “Anadolu Orta Kolu” olarak adlandırılır. 
IV.Murat döneminde Vezir-i Azam Hüsrev PaÅŸa BaÄŸdat Seferi’ne giderken, bölgenin önemini kavramış ve buraya bir kervansaray, cami, hamam ve çeÅŸmeler yaptırmak amacıyla vakıf kurmuÅŸtur. Vakfiyesi mevcuttur. 27 Nisan 1631’de tanzim edilen bu vakfiyeden öÄŸrenildiÄŸine göre Karahisar-ı Sahib (Yani Afyon Karahisar) sancağında Barcunlu’da Ulukilise denilen yerdeki bu hayır eserlerini kurduran, halen Sadrazam olan “Saadetli ve mekremetlü” Hüsrev PaÅŸa’dır. “Ayende ve revendenin” konaklaması için bir kervansaray, hamam ve camiden ibaret olan bu külliye için etraftaki köylerin çoÄŸu vakfedilmiÅŸ ve gelirinin nasıl kullanılacağı tasrih edilmiÅŸtir.


Geçen yüzyıl içinde çizilen haritalarda EskiÅŸehir’den güneye inen tek yol Kütahya – Afyon yoluna paralel olarak, Seyitgazi – Bardakçı – HüsrevpaÅŸa üzerinden geçerek Bayat’da Afyon Karahisar – Ankara yolu ile kesiÅŸmektedir. Böylece pek yakın tarihlere gelinceye kadar çalışan bu yol, yeni karayolları ÅŸebekesinin deÄŸiÅŸik esaslara göre kurulması ile kenarda kalmış ve unutulmuÅŸtur. Han da menzil yeri olarak önemini kaybetmiÅŸ ve bir ara köy statüsüne düÅŸmüÅŸtür.


KurtuluÅŸ Savaşı sırasında da ilçemiz ve yakın çevresinde oldukça yoÄŸun askeri harekatlar cereyan etmiÅŸtir. Yunanlılar Kayı, KaraaÄŸaç ve Han’da karargah kurmuÅŸlardır. Kayı ve KaraaÄŸaç’da yangınlar çıkarmalarına ve çeÅŸitli zararlar vermelerine raÄŸmen Han’da bir tahribat yapmamışlardır. Han’ın doÄŸu kenarına yerleÅŸerek sadece erzak temini amacıyla Hanlılarla temasta olmuÅŸlardır. Ä°lk geliÅŸlerinde Hüsrev PaÅŸa Camiini ateÅŸe verdikleri, daha sonra camideki Bizans dönemi yapı taÅŸlarını görünce yangını söndürdükleri rivayet edilir. Türk Orduları da çevremizde devamlı hareket halinde olmuÅŸlardır. Ä°skânkuyu, Gökçekuyu ve Mallıca’da karargahlar kurarak düÅŸmanı devamlı takip halinde olmuÅŸlardı.

 


Han, 1963 yılında Afyon’un EmirdaÄŸ Ä°lçesi’nden ayrılarak EskiÅŸehir’in Çifteler Ä°lçesi’ne baÄŸlanmıştır. 
15 Mayıs 1967’de Kasaba olmuÅŸ ve Belediye TeÅŸkilatı kurulmuÅŸtur. 
20 Mayıs 1990 tarihinde çıkarılan 3644 sayılı Kanun ile ilçe statüsüne kavuÅŸmuÅŸ, ilk etapta 10 köy baÄŸlanmıştır. 
Daha sonra Afyon’un Ä°scehisar Ä°lçesi’nden ayrılan Gökçeyayla Köyü’nün de baÄŸlanmasıyla köy sayısı 11 olmuÅŸtur.
12 Kasım 2012’de 6360 Sayılı Kanun ile kabul edilen “Yeni BüyükÅŸehir Yasası” gereÄŸi ilçemiz 15 mahalleden oluÅŸmaktadır.

 

 

FotoÄŸraflar

 

    

 

Eskişehir HAN Tanıtım Filmi Haberi Oku, Eskişehir HAN Tanıtım Filmi Haberi Paylaş ve Yorum Yap
Etiketler; »Eskişehir »HAN »Tanıtım »Filmi
Etiketler » EskiÅŸehir   » HAN   » Tanıtım   » Filmi  

DÄ°ÄžER SEYAHAT HABERLERÄ°

otobus ucak bileti
OnlineALL.Net Güvenli Site OnlineALL.Net Facebook OnlineALL.Net Twitter OnlineALL.Net Google+